81
        
        
          blev købt større og bedre spil samt sværere grejer, og der
        
        
          kom større trawlere til. Samtidigt hermed voksede et nyt in-
        
        
          dustrifiskeri frem med fokus på især sild, brisling, tobis og
        
        
          hvilling. Selv om industrifiskeriet hurtigt tiltog i omfang,
        
        
          fortrængte det ikke de traditionelle fiskerityper. I Østerby
        
        
          var der stadig tre bundgarnsselskaber, som i sommerhalvåret
        
        
          indbragte sæsonens fisk og skabte livlig aktivitet på havnen.
        
        
          Det samme gjorde de tre fiskeopkøbere, der opkøbte fisk til
        
        
          kvasefarten.
        
        
          5
        
        
          I 1960’erne begyndte det forudgående årtis udvikling
        
        
          at bide sig fast. Der kom flere og bedre kuttere til øen, og
        
        
          fiskeriet prægedes af et stort gå-på-mod og en stemning af
        
        
          optimisme. Det var især de store ungdomsårgange fra kri-
        
        
          gen, der satte skub i fiskeriet. Det kan med rette hævdes, at
        
        
          Læsøs fiskeri i denne periode oplevede et generationsskifte,
        
        
          som indvarslede nye tider. Uagtet al fremgang og optimis-
        
        
          me var det et centralt problem, at priserne på fisk var meget
        
        
          lave. Baggrunden var de moderne stålkuttere, som en række
        
        
          nyetablerede trawlrederier i disse år satte ind i fiskeriet, og
        
        
          som landede meget store mængder fisk med faldende priser
        
        
          som resultat. Som modsvar valgte Læsø-fiskerne dels at ud-
        
        
          vide deres fiskeriområde, dels at lande i udenlandske havne,
        
        
          hvor priserne var bedre. En del af Læsø-fiskerne sejlede på
        
        
          fiskeri langs den jyske vestkyst, hvor de fiskede tunger med
        
        
          Esbjerg og Hvide Sande som basishavne. Herudover blev
        
        
          der med de lidt større og lidt mere moderne kuttere drevet
        
        
          industrifiskeri ved Varberg og Falkenberg på den svenske
        
        
          vestkyst. En del konsumfisk blev også landet til høje priser
        
        
          i Göteborg.
        
        
          6
        
        
          Kampen for at sikre en rimelig indtjening var langt fra
        
        
          det eneste, der prægede fiskeriet. I slutningen af 1962 blev
        
        
          der taget initiativ til oprettelse af en fiskeindustri på Læsø.
        
        
          Kvaseperioden var på dette tidspunkt ved at være forbi, og
        
        
          fiskeopkøberne på øen var mest interesseret i levende fisk.
        
        
          For de Læsø-fiskere, der satsede på rejer og jomfruhum-
        
        
          mere, var de nordøstjyske havnebyer derfor det eneste al-
        
        
          ternativ, hvilket i realiteten betød, at de var tvunget væk fra
        
        
          Læsø i lange perioder og vanskeligt kunne opretholde deres
        
        
          familieliv. En lokalbaseret industri var derfor et kærkom-
        
        
          ment initiativ. Fra begyndelsen var det tanken, at A/S Læsø
        
        
          Fiskeindustri skulle forarbejde al fisk, som var egnet hertil,
        
        
          samt ikke mindst rejer og hummere. Denne filosofi fulgtes
        
        
          stadig efter de første års virksomhed, og ved årtiets midte
        
        
          var produktionen især baseret på filetering og videresalg af
        
        
          torsk, rødspætter og isinger samt salg af levende rødspætter.
        
        
          I takt med voksende lønomkostninger og en generel afmat-
        
        
          ning på ferskfiskmarkedet, havde virksomheden imidlertid
        
        
          svært ved at opretholde rentabiliteten. Samtidig blev stadig
        
        
          flere snurrevodskuttere lagt op.
        
        
          7
        
        
          Sammenlagt betød disse
        
        
          forhold, at industrien var tvunget til at finde nye udviklings-
        
        
          veje for at overleve.
        
        
          På den baggrund begyndte jomfruhummerne hen i mod
        
        
          årtiets slutning at udgøre en større andel af virksomhedens
        
        
          produktion. Medvirkende - for ikke at sige afgørende - for
        
        
          denne udvikling var det, at der nogenlunde samtidigt på lo-
        
        
          kalt initiativ blev opfundet en metode til at behandle og fryse
        
        
          hummerne, så de efter optøning stadig smagte som friskfan-
        
        
          gede hummere. Med dette nybrud, der sikrede en betydelig
        
        
          og voksende eksport, skiftede stort set hele Læsø-flåden i
        
        
          starten af 1970’erne over til hummerfiskeriet. Læsø-fiskerne
        
        
          placerede sig dermed i front og udnyttede en niche i dansk
        
        
          fiskeri med succes.
        
        
          8
        
        
          I de følgende årtier fastholdt Læsø-fis-
        
        
          kerne i vidt omfang denne niche og klarede sig ikke mindst
        
        
          i kraft heraf bedre end mange andre danske fiskere. Medens
        
        
          krisen kradsede i hovedparten af det danske fiskeri, kunne
        
        
          hummerfiskerne fra Læsø glæde sig over rekordlandinger
        
        
          og store overskud. I det lange løb kunne de lokale fiskere
        
        
          dog ikke holde sig fri af effekten af de kvoteringer og an-
        
        
          dre restriktioner, der bestemtes fra centralt hold. Presset på
        
        
          andre fiskerier, herunder især torskefiskeriet i Østersøen og
        
        
          industrifiskeriet i Kattegat betød, at stadig flere fiskere gik
        
        
          ind i det forholdsvis frie hummerfiskeri, hvor kvoten som
        
        
          regel ikke blev opfisket. Hummerfiskeriets status ændredes
        
        
          dermed fra at være et nichefiskeri, som næsten udelukkende
        
        
          var forbeholdt Læsø-fiskerne, til at være et fiskeri som sta-
        
        
          dig flere fiskere søgte over i under indtryk af EU's kvote-
        
        
          regler. Med flere fiskere i det samme fiskeri opstod der en
        
        
          skærpet konkurrencesituation med en øget kapitalisering af
        
        
          fiskeriet til følge. De strukturer, der hidtil havde sikret hum-
        
        
          merfiskeriet en særlig status, blev hermed gradvist opløst,