138
        
        
          ført til, at hvidnæsen døde. Det var dog ikke muligt med
        
        
          sikkerhed at fastslå, hvad der var årsag til hvidnæsens død.
        
        
          Dette udfald af undersøgelserne er dog langt fra ualminde-
        
        
          ligt. At fastslå den præcise dødsårsag hos havpattedyr er en
        
        
          vanskelig opgave, og der er fortsat mange ting, vi ikke ved.
        
        
          Undersøgelser af strandede havpattedyr er i den forbindelse
        
        
          en vigtig brik i puslespillet.
        
        
          
            Ikke for sarte næser
          
        
        
          Efter hvidnæsens obduktion blev kadaveret transporteret til-
        
        
          bage til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. På museet blev
        
        
          skelettet renset for kød og fedt – en proces der bestemt ikke
        
        
          er egnet for folk med sarte næser. Denne proces kaldes for
        
        
          en macereringsproces.
        
        
          Hvidnæsen blev macereret ved varmtvandsmacerering.
        
        
          Den 260 cm lange hval blev delt i mere håndterlige dele.
        
        
          Hvidnæsens spæk, muskler og organer blev skåret fra, såle-
        
        
          des at kun skeletdelene var tilbage med mindst muligt kød
        
        
          på. På lufferne var det imidlertid svært at fjerne vævene, og
        
        
          for ikke at gøre skade på knogledelene blev disse dele ikke
        
        
          parteret.
        
        
          For at kunne holde styr på alle knoglerne i hvidnæsens
        
        
          rygsøjle under macereringen blev en stålwire ført gennem
        
        
          marven i rygsøjlen.
        
        
          Skeletdelene kom herefter i et stort macereringskar, og
        
        
          der blev tilsat nok vand til at dække knoglerne. Karrets var-
        
        
          melegeme sørger for, at vandet har en temperatur på om-
        
        
          kring 40°C, så en varmtvandsmacerering af knoglerne kan
        
        
          finde sted. Ved en vandtemperatur på omkring de 40°C er der
        
        
          
            Macereringsmetoder
          
        
        
          De første beskrivelser af metoder til præparering af
        
        
          knogler stammer fra slutningen af 1700-tallet, hvor præ-
        
        
          pareringen foregik i tre trin: Fjernelse af muskelvæv, af-
        
        
          fedtning og blegning. Interessen for at blotlægge knogler
        
        
          og kranier tog fart i 1800-tallet, hvor videnskabsfolk sy-
        
        
          stematisk begyndte at indsamle skeletter til sammenlig-
        
        
          nende undersøgelser. Igennem tiden er præpareringen af
        
        
          knoglematerialet blevet udviklet og raffineret i forhold
        
        
          til de krav og behov, som blandt andet naturhistoriske
        
        
          museer har.
        
        
          I dag inddeles macereringsmetoderne i forskellige ka-
        
        
          tegorier:
        
        
          1) Koldtvandsmacerering: Her ligger knoglematerialet
        
        
          i lukkede beholdere, som opbevares udendørs eller
        
        
          ved stuetemperatur. De biologiske nedbrydningspro-
        
        
          cesser forløber stille og roligt. Metoden er langvarig
        
        
          og temmelig ildelugtende.
        
        
          2) Varmtvandsmacerering: Minder meget om koldt-
        
        
          vandsmacereringen, men vandet opvarmes til en
        
        
          temperatur på omkring 40°C. Den temperatur ska-
        
        
          ber ideelle levebetingelser for de mikroorganismer,
        
        
          som sørger for den biologiske nedbrydning, og for-
        
        
          rådnelsesprocessen bliver derfor kortere. Der er også
        
        
          lugtgener i forbindelse med denne proces.
        
        
          3) Kemisk macering: Her benyttes et eller flere kemika-
        
        
          lier, som kan nedbryde muskel- og fedtvævet. Meto-
        
        
          den kan foregå både med og uden opvarmning.
        
        
          4) Invertebratmacerering: Hvor ådselbiller og larver
        
        
          spiser muskel- og fedtvævet. Metoden kræver jævn-
        
        
          ligt tilsyn, og den skal foregå ved billernes og lar-
        
        
          vernes optimale levetemperatur samt under forhold,
        
        
          hvor biller og larver ikke slipper ud. Endvidere skal
        
        
          macereringsmaterialet fortsat tilføres, så biller og
        
        
          larver hele tiden
        
        
          har noget at leve af.
        
        
          
            Efter afblegning i brintoverilte efterses knoglerne inden de lægges
          
        
        
          
            til tørre i cirka en uge ved stuetemperatur.