Sammenfatning
          
        
        
          Den globale rejeindustris udvikling i årene fra omkring 1870
        
        
          til 2003 er samlet set præget af kraftig ekspansion. Ingen an-
        
        
          den fiskerisektor kan fremvise lignende kontinuerte vækstrater
        
        
          i det 20. århundrede, og ingen fiskerisektor kan i dag frem-
        
        
          vise en omsætning, der kan matche den globale rejeindustri.
        
        
          Der er i nærværende artikel peget på flere træk, der har ledt
        
        
          til denne position. I det følgende skal disse sammenfattes i
        
        
          henhold til den periodisering, der er benyttet i artiklen.
        
        
          Tiden fra 1870 til 1930 kan karakteriseres som en eta-
        
        
          bleringsfase for rejeindustrien, hvor de basale rammer for
        
        
          den videre udvikling blev udstukket. Der blev opbygget et
        
        
          infrastrukturelt netværk, der muliggjorde en mere regel-
        
        
          mæssig afsætning til de attraktive markeder i de nordøst-
        
        
          amerikanske og europæiske storbyer. Sideløbende hermed
        
        
          udvikledes den tekniske side af selve transportsystemet -
        
        
          med kølehuskapacitet og særlige transportenheder - således
        
        
          at varerne kunne nå frem til markedet i en salgbar tilstand.
        
        
          Endvidere etableredes der et omkransende institutionelt net-
        
        
          værk i form af forsikringsfirmaer og kontraktkyndige, der
        
        
          reducerede markedsrisikoen væsentligt. De enkeltoperatører,
        
        
          der tidligere risikerede store formuer ved at satse på leve-
        
        
          rancer af ferske rejer til fjerne markeder, var nu sikret sam-
        
        
          tidig med, at den støt stigende efterspørgsel kunne dækkes.
        
        
          Denne udvikling animerede til yderligere ekspansion, og
        
        
          mod periodens slutning blev der introduceret nye fangsttek-
        
        
          nologier samtidig med, at fiskeriet langsomt blev udvidet til
        
        
          også at foregå uden for de kystnære farvande.
        
        
          Den efterfølgende periode fra 1930 til 1970 blev i begyn-
        
        
          delsen præget af en række fremskridt på det fødevaretekni-
        
        
          ske område i form af mere avancerede fryseteknikker og
        
        
          bedre konservesprodukter. Hertil kom en begyndende stan-
        
        
          dardisering af de forskellige varer, der samlet øgede tilliden
        
        
          blandt forbrugerne og skabte basis for yderligere ekspansi-
        
        
          on. Understøttende for disse tendenser virkede det også, at
        
        
          nye og fleksible transportformer som fly og lastbiler i sti-
        
        
          gende grad blev inddraget i transportsystemet. Som en
        
        
          yderligere stimulans for markedsudviklingen virkede efter-
        
        
          krigstidens generelle velstandsforøgelse kombineret med
        
        
          introduktionen af moderne markedsføringsteknikker. Disse
        
        
          sidstnævnte førte til en markant øget afsætning, hvilket i
        
        
          kombination med en rationalisering af de enkelte handels-
        
        
          led førte til et konsumtionsmønster, der var mere jævnt
        
        
          udbredt. Perioden blev således dels kendetegnet ved en sti-
        
        
          gende internationalisering af rejeindustrien, dels ved at re-
        
        
          jer gik fra at være en luksusspise til at være synonym med
        
        
          den fremvoksende middelklasse.
        
        
          I tiden efter 1970 skete der en række grundlæggende for-
        
        
          andringer af rejeindustrien. For det første ophørte USA med
        
        
          at være den altdominerende aktør i udviklingen, og i stedet
        
        
          kom en række nye aktører på banen. For det andet begynd-
        
        
          te dyrkningen af rejer at gøre sig gældende som et alterna-
        
        
          tiv til rejefangsten. Rejedyrkningen opstod primært som et
        
        
          resultat af nedfiskningen af en række rejebestande og fore-
        
        
          gik primært i det sydlige Asien. Lande som Kina, Thailand,
        
        
          Indien og Indonesien var langt fremme i udviklingen, men
        
        
          også sydamerikanske lande som Ecuador, Brasilien og Vene-
        
        
          zuela gjorde sig gældende i kraft af know-how fra USA. De
        
        
          mange nye aktører bevirkede en globalisering af rejeindu-
        
        
          strien, hvor rejer fra et kontinent dagen efter kunne sælges
        
        
          i et andet på jordklodens modsatte side. Denne tætte kon-
        
        
          takt gjorde imidlertid også industrien ekstrem følsom over
        
        
          for svingninger i den globale økonomi. I flere tilfælde i
        
        
          både 1980’erne og 1990’erne bevirkede begivenheder i en-
        
        
          keltområder således store forandringer for den samlede in-
        
        
          dustri. Eksempler herpå er kursfaldet på den japanske yen
        
        
          samt i tiden efter årtusindskiftet udbruddet af SARS i Kina.
        
        
          Transporttid og ikke mindst information er nu blevet de af-
        
        
          gørende parametre for rejeindustrien på det globale marked.
        
        
          
            Noter
          
        
        
          
            1.
          
        
        
          Følgende afsnit bygger på oplysninger fra FAOs databaser,
        
        
          samt fra
        
        
          
            Seafood International
          
        
        
          jan. 1999, nov. 1999, okt.
        
        
          2000, dec. 2000, nov.  2003. Kopier heraf indgår i museets
        
        
          arkiv under titlen
        
        
          
            Undersøgelser over rejeindustrien
          
        
        
          .
        
        
          
            2.
          
        
        
          Derald Pacetti Jr.:
        
        
          
            Shrimping at Fernandina, Florida, be-
          
        
        
          
            fore 1920. Industry Development, Fisheries Regulation, Ma-
          
        
        
          
            ritime Maturation
          
        
        
          , 1980. Tilgængelig hos Southeastern Fishe-
        
        
          ries Association, Inc., på web-adressen:
        
        
        
          45