Når Columbus Club lukker kl. 01, fortsætter de mest
ihærdige passagerer til diskotek Compas Club, som først
lukker kl. 04. Her styres musikken af den engelske disc-
jockey Carl Richard Browns, som er ansat på en tre måne-
ders kontrakt. Diskoteket har hele aftenen været domineret
af en flok efterskoleelever, som synger karaoke og danser,
men baren er næsten tom. Ifølge hotelmanager Dan Juhl
Jensen er det ofte sådan. Diskoteksgæsterne er generelt for
unge til at give nogen omsætning i baren, og de seriøse
(= betalende) gæster dukker først op ved midnatstid, hvilket
giver for lidt i omsætning.
Der er tradition for, at barpersonalet spiser natmad sam-
men i messen kl. 01.30. Over smørrebrødet diskuterer de da-
gens og aftenens begivenheder, inden de kryber til køjs.
Andre steder på skibet er næste dag allerede ved at blive for-
beredt. En stewardesse er mødt ind kl. 24 for at rengøre for-
skellige offentlige områder, og to dæk under messen har
bager Preben Nissen siden midnat været i gang med at bage
rundstykker, franskbrød og wienerbrød til næste morgen. Ale-
ne af franskbrød skal der bages 50-70 stykker pr. nat, så Nis-
sen har travlt. Med 34 år til søs som bager på diverse passa-
gerskibe skal der imidlertid mere end en håbefuld interview-
er og en fotograf til at bringe ham ud af fatning. Han tilhører
den faste kerne i kabyssen og omtaler konsekvent diverse
afløsere som sommerfugle. Generelt er der stor udskiftning i
kabyssen, hvor Nissen og kokkene udgør de faste omdrej-
ningspunkter. Tonen kan godt virke hård, og der er en tydelig
kabysjargon, men det er her, mandskabet søger hen, når de
skal have en hurtig kop kaffe og den seneste sladder. Kabys-
sen synes nemlig at være det sted på skibet, hvor tingene først
rygtes. Travlheden i kabyssen er størst omkring de forskelli-
ge måltider. Når passagererne spiser aftensmad, er man i ka-
byssen allerede i gang med at forberede næste måltid - det er
simpelthen nødvendigt for at kunne følge med. Kabyssen står
for madlavningen til både passagerer og besætning. De tre
kokke skifter funktion hver uge, så besætningskokken næste
uge kan være restaurantkok, mens restaurantkokken overtager
rollen som smørrebrødschef, og denne så rykker over som
besætningskok. Men bageren holder skansen og nyder egent-
lig at have kabyssen for sig selv i nattetimerne.
Kl. 06 får den enlige natrengøring selskab af de første
stewarder og stewardesser på morgenvagten. Natrengørin-
gen skejer ud kl. 07, og de andre fortsætter med rengø-
ringsarbejde, oprydning, opfyldning af depoter med videre.
Mens de menige besætningsmedlemmer selv skal sørge for
rengøring i deres kahytter, bliver officerernes kahytter ren-
gjort af en gangpige, som også hjælper med at rette maden
an i messen.
Kl. 08 åbner førstevagten skibets information og sætter
samtidig en tegnefilm for børn på i biografen. Stille og roligt
kommer det flydende hotel igen op i omdrejninger. Cafeteri-
et og restauranten er også åbnet kl. 08, så passagererne kan
få morgenmad, og en halv time senere føjes butikkens fris-
telser til publikums adspredelsesmuligheder. Fra kl. 10 er
også pubben tilgængelig for pulikum, og samtidig åbner
Columbus Club. Først på dagen er det især børnene som
dominerer Columbus Club, idet discjockey Carl Richard
Browns afholder Piratklub med indlagt skattejagt for de
yngste. Inden
Dana Anglia
anløber Harwich, har han også
afholdt ‘hestevæddeløb’ og bingo med kontante præmier
for det voksne publikum.
Dagens første filmforevisning for det voksne publikum
indledes kl. 10.30. På dette tidspunkt er man færdig med
bespisningen af passagererne og kan lukke restauranten.
Butikken har åbent frem til kl. 12, men cafeteriet, pubben,
Columbus Club og Sky Bar på øverste dæk er tilgængelige
for publikum helt frem til ankomsten til Harwich kl. 13
(skibstid).
De 782 passagerer, som på denne tur havde nydt godt af
Dana Anglia’s
faciliteter som flydende hotel, kan nu forla-
de skibet på vej mod deres destination i Storbritannien.
Nogle af dem er blot på triptur og benytter sig af DFDS’ til-
bud om korte udflugter på fire timer til Colchester eller
Ipswich, inden de atter returnerer til
Dana Anglia
og ind-
går i den flok på 490 passagerer, som kl. 18 (skibstid) er
med om bord, når skibet lægger fra kaj og sætter kursen
mod Esbjerg
8
. På denne tur vil rutinerne på det flydende
hotel til forveksling ligne mønstret på udturen, og det kan
derfor nu være på sin plads at koncentrere interessen om
rutens kunder.
69
1...,59,60,61,62,63,64,65,66,67,68 70,71,72,73,74,75,76,77,78,79,...168