Material- og apotekervarer
          
        
        
          Blandt de jyske købstadsborgere, der havde behov for at
        
        
          importere varer fra Holland, var farverne. Dem var der to
        
        
          af i 1731, Hans Wolf i Varde, der fik krap, vitriol, vinsten
        
        
          og sumak, og Niels Bygum i Middelfart, der fik bruntræ,
        
        
          spanskgrøn, sølverglød, bleghvidt og cinnober. Andre deci-
        
        
          derede farvestoffer, der blev importeret fra Holland gennem
        
        
          det meste af 1700-tallet var blausel, indigo, cochenille og
        
        
          krap, mens betegnelser som blåtræ, brasilienholt, brunrødt,
        
        
          campetzholt, engeskær, gulholt, himmelblå, lakmus, okker-
        
        
          gul og orlean optrådte mere sporadisk. I 1760’erne kom der
        
        
          tillige fra Hamburg berlinerblå, isenfarve og rødtræ.
        
        
          Ud over farvestofferne kom også en række andre materi-
        
        
          alvarer fra Holland, hvoraf de gennemgående var alun, for-
        
        
          skellige former for stivelse (bl.a. amdam), vitriol, potaske,
        
        
          vinsten, galæble og lak. Mere sporadisk forekom duftstoffer
        
        
          som Semen Amomi
        
        
          18
        
        
          og sandeltræ, samt sæbe og lim, som
        
        
          fra 1760’erne blev importeret både fra Holland og Ham-
        
        
          burg, ligesom terpentin og terpentinolie, harpiks, gummi og
        
        
          forskellige typer af duft- og mineralvand. Udelukkende fra
        
        
          Hamburg kom i 1760’erne kamfer, hørfrø og husblas.
        
        
          I 1731 blev der indført nogle tomme apotekerkrukker,
        
        
          og samme år blev der indført 150 pund pokkenholt, som
        
        
          bl.a. blev brugt som lægemiddel, mod gigt og syfilis – også
        
        
          kaldet pokker, deraf navnet pokkenholt
        
        
          19
        
        
          . Deciderede apote-
        
        
          kervarer forekom først i 1760’ernes toldregnskaber, hvor de
        
        
          både blev importeret fra Holland og Hamburg til apotekere i
        
        
          Viborg og Kolding. Det var ikke altid muligt for tolderen at
        
        
          redegøre præcist for indholdet i de mange mærkelige medi-
        
        
          kamenter, hvorfor de af og til blev opført som ”
        
        
          
            ubekiendte
          
        
        
          
            Apothequer Vahre
          
        
        
          ” og ”
        
        
          
            Olieteter ubekiendt
          
        
        
          ”.
        
        
          
            Nærings- og nydelsesmidler
          
        
        
          På grænsen mellem apotekervarer og madvarer finder vi
        
        
          krydderierne, der både blev brugt til medicinske formål og
        
        
          til at sætte smag på maden – eller måske ligefrem til at over-
        
        
          døve smagen. Krydderierne – først og fremmest muskatnød,
        
        
          muskatblomme, nelliker og kanel – var en af grundstenene
        
        
          i det hollandske ostindiske kompagnis handel. Alle disse
        
        
          krydderier blev indført fra Holland over Hjerting gennem
        
        
          hele 1700-tallet. Andre krydderier, som indkom løbende,
        
        
          var anis, ingefær, kardemomme, kommen, peber, safran og
        
        
          spidskommen. I 1760’erne så man i sjældnere tilfælde alle-
        
        
          hånde, gurkemeje, kubebe, lakrids, laurbær og måneså
        
        
          20
        
        
          fra
        
        
          både Holland og Hamburg. Et forvarsel om, at Hamburg var
        
        
          ved at vinde dominans var, at det basale krydderi peber fra
        
        
          1769 udelukkende kom fra Hamburg.
        
        
          De frugter og nødder, der kom fra Holland i 1730’erne,
        
        
          var citroner, figner, kastanier korender, mandler, pomerans-
        
        
          skaller, rosiner, svesker og valnødder. Den største af disse
        
        
          varer var sveskerne med en import på hhv. 523 og 1275 pund
        
        
          i 1731 og 1733. Gennem hele århundredet var figner, pru-
        
        
          neller, rosiner og svesker gennemgående varer fra Holland,
        
        
          mens citrusfrugter og -skaller som citron og pomerans, som
        
        
          tidligere var kommet fra Holland, i 1760’erne overvejende
        
        
          kom fra Hamburg. Det samme var tilfældet med kastanjer.
        
        
          I 1760’erne kom flere sorter til, ligesom der også kom
        
        
          grøntsager. Både fra Holland og Hamburg kom kapers, tørre
        
        
          kirsebær, morkler, peberrod, sukat og ærter. Udelukkende
        
        
          fra Hamburg kom agurker, appelsiner, bønner, fennikel,
        
        
          hasselnødder, oliven og æbler. En enkelt helt ny sort kom
        
        
          fra Holland. Det var skipper Hans Heboe af Hjerting, der
        
        
          i 1769 havde to tønder jordæbler – dvs. kartofler – med fra
        
        
          Amsterdam for sig selv. Om det var til konsum eller det var
        
        
          læggekartofler fremgår ikke. Derimod er der nok ikke tvivl
        
        
          om, at det var læggekartofler, der i 1761 blev indført fra
        
        
          Bredstedt. Det drejede sig nemlig om
        
        
          
            ”16 tønder Cartufler
          
        
        
          
            (…)som til Coloniernes Cultivering på Ahl og andgrænd-
          
        
        
          
            sende Heede skal forbruges”.
          
        
        
          Det var altså læggekartofler
        
        
          
            Tabel 2. Aktive skibe i Hollandsfart fordelt på typer
          
        
        
          
            1731 1733 1761 1763 1767 1769 1798
          
        
        
          Smakke
        
        
          9
        
        
          6
        
        
          4
        
        
          2
        
        
          2
        
        
          5
        
        
          0
        
        
          Kuf
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          1
        
        
          3
        
        
          0
        
        
          Snekke
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          2
        
        
          3
        
        
          0
        
        
          Jagt
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          1
        
        
          Tjalk
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          Evert
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          0
        
        
          1
        
        
          
            Vardes Toldbøger, Rigsarkivet.
          
        
        
          71