veret i enkeltdele. Ved hjælp af maskinsave, spil og kroge
blev hvalen delt i håndterlige stykker, som et par mænd
kunne slæbe hen og lade falde ned i de forskellige huller,
som ledte ned i produktionen. For en udenforstående, for-
tæller Kristian Thomsen, var slagtedækket et uoverskueligt
kaos af blod, kød, knogler og dampende indvolde. De ar-
bejdende dæksfolks støvler havde tre pigge under hver hæl,
for at mændene kunne stå fast i det fedtede underlag, og ude
langs siderne lå bunker af krebsdyr og andet maveindhold
fra de døde hvaler. Også ufødte fostre blev taget fra, idet
disse traditionelt og i overensstemmelse med hvalfangernes
gamle overtro aldrig blev forarbejdet, men tværtimod kastet
tilbage i havet igen.
Tidligere benyttedes kun hvalernes spæk og barder samt
for kaskelothvalens vedkommende spermacetolien, tænderne
og den sjældne ambra, men de moderne hvalkogerier bygget
efter 2. Verdenskrig var indrettet til produktion af ingredi-
enser til fødevareindustrien, som også udnyttede kadaverets
øvrige dele. Hvalolien, som tidligere anvendtes til belysning
og smøring, blev i 1950’erne og 60’erne i vid udstrækning
afsat til margarineindustrien, og de enorme mængder af
knogler og kød blev på de norske hvalkogerier forarbejdet til
kød- og benmel og til kødekstrakt, eller ”bouillonterninger”,
som Kristian Thomsen kaldte det. Barder og tænder blev i
nogen udstrækning taget fra til brug, men sammenlignet med
tidligere, hvor barderne var blandt de mest værdifulde råstof-
fer fra hvalfangsten, satte man i den moderne hvalfangst ikke
længere nogen særlig pris på disse.
Udnyttelsen af hvalerne var anderledes i den japanske
hvalindustri, som i midten af 1960’erne havde hele otte
komplette fangstekspeditioner i drift ved Antarktis. I efter-
krigsårenes mangel på korn og andre fødevarer havde ja-
panerne været særdeles aktive for at komme til Antarktis
og udnytte hvalerne til at forsyne efterspørgslen på kød
derhjemme, og japanernes vægt på udnyttelse af hvalkødet
direkte til menneskelig konsum gjorde, at deres ekspeditio-
ner var indrettet med betydelig køle- og frysekapacitet til
det parterede hvalkød.
15
På THORSHØVDI anvendtes det fineste kød til kødeks-
trakt, og de mange hvaler resulterede i sæsonen 1964/65 i
alt i 574 tons ekstrakt, medens den resterende del af kødet
sammen med knoglerne anvendtes til 2.310 tons kød- og
benmel.
16
Man forsøgte i det hele taget at optimere den øko-
nomiske udnyttelse af fangsterne, og indvoldene var stort
set de eneste hvaldele, som blev kasseret.
Af Kristian Thomsens afregning fremgår det, at de 1.851
fangede hvaler på THORSHØVDIs fangstsæson 1964/65
udgjorde 330,5 BWU, idet olien fra finhval og sejhval be-
regnedes for sig, og kaskelothvalernes spermacetolie for
sig. Syv dyr blev registreret som ”tabt”, enten fordi bøjebå-
dene ikke kunne finde dem, eller fordi spækhuggere havde
taget for sig af en død hval inden bøjebåden nåede frem.
Tilsvarende blev syv moderdyr kasseret om bord på selve
hvalkogeriets dæk, fordi den ombordværende kontrollør
fra den norske stat konstaterede, at der var mælk i dyrets
mælkekirtler. Dette var tegn på, at der var tale om et moder-
dyr med kalv, og fangst af sådanne var ulovligt ifølge hval-
fangstkommissionen. THORSHØVDIs fangstmængde målt
i blåhvalenheder, BWU, svarede til lidt under 5% af denne
sæsons totale fangst fra de tre tilbageværende aktive hval-
fangstnationer i Sydhavet, Norge, Japan og Sovjetunionen.
17
Slagtedækket var et kaos af blod, kød, knogler og dampende
indvolde. Dæksfolkenes støvler havde tre pigge under hver hæl,
for at mændene kunne stå fast i det fedtede underlag. Privatfoto,
Kristian Thomsen.
89