varmen ved hjælp af et tykt spæklag. Ungen har ved fødslen
kun et ganske tyndt lag spæk, og den tykke lanugopels hol-
der ungen varm, indtil den har fået opbygget et isolerende
spæklag. Lanugopelsen isolerer dog kun så længe, den er
tør, og ungen er derfor henvist til at blive på land i den pe-
riode. Lanugopelsen fældes som regel efter to til fire uger.
Dieperioden er ganske kort og intens og varer typisk
16-21 dage. I løbet af denne periode bliver hunnen sam-
men med ungen på land og er derfor nødsaget til at faste.
Hun må klare sig med de energireserver, hun har lagret i sin
krop, hvilket især omfatter spæklaget. Gråsælens mælk er
meget energiholdig med et fedtindhold på omkring 50 %, og
ungen vokser derfor meget hurtigt. Fedtindholdet i mælken
er ikke konstant, men ændrer sig i løbet af dieperioden. I
starten af perioden er fedtindholdet typisk ikke så højt, om-
kring 35 %, for hurtigt at tage til og ende på omkring 54 %
senere i dieperioden. Da fedt er meget rigt på energi, stiger
mælkens energiindhold i løbet af dieperioden med 47 %, så
den i slutningen af dieperioden indeholder omkring 23 MJ
per kg. Til sammenligning har et kilo Kærgården smør et
energiindhold på 28 MJ. Da ungen typisk drikker mellem
2 og 3,6 liter mælk hver dag, indtager den dagligt op til 73
MJ. For at sætte det i perspektiv svarer det til en hel uges an-
befalet energiindtag for en fysisk aktiv kvinde. Den rigelige
og fede mælk betyder, at ungen tager 2-3 kg på om dagen
og i løbet af dieperioden fordobler eller endda tredobler sin
vægt, så den på det tidspunkt, den forlades af moderen, ve-
jer omkring 40 kg
14
.
Dieperioden tærer hårdt på moderen. I løbet af diepe-
rioden overfører hun omkring 43 liter mælk til ungen, uden
I løbet af den korte dieperiode tager ungen hurtigt på i vægt takket være mælkens høje indhold af fedt. Foto: Casper Tybjerg/www.ttf.dk.
101
1...,91,92,93,94,95,96,97,98,99,100 102,103,104,105,106,107,108,109,110,111,...192